Doorgaan naar hoofdcontent

Boekreview: Persiana


Sabrina Ghayour, geboren in Teheran (Iran) groeide op in een Iraans gezin met Turkse, Arabische, Armeense en Afghaanse invloeden en weet als geen ander verschillende gerechten op tafel te toveren. Met vier kookboeken op haar naam: Persiana (2014) Sirocco (2016), Feast (2017) en Bazaar (2019) neemt ze je mee in Perzische en Midden-Oosterse gerechten. Naast deze kookboeken heeft zij in Londen ook verschillende eetclubs opgericht. Volgens Sabrina denkt men dat veel Midden-Oosterse gerechten moeilijk zijn, maar zij laat met Persiana zien dat dit niet waar is. Binnen een handomdraai zet je een aantal gerechten op tafel. Dit blijkt uit haar keuze met ingrediënten, een groot aantal vind je makkelijk in de supermarkt en voor enkelen is een bezoekje aan de Turkse winkel nodig.  Met zo’n honderd recepten in Persiana krijg je van zeer authentieke gerechten tot Midden-Oosters geïnspireerde gerechten voorgeschoteld. 

Inhoud en indeling 
Mijn eerste indruk als ik de cover van het boek bekijk bevestigd voor mij dat de Perzen een liefde hebben voor rozenblaadjes. De binnenzijde van de kaft laat ook een geliefd ingredient zien, de granaatappel. 

De inhoudsopgave is verdeeld de koppen:
Mezze & gerechten om te delen
Brood & granen
Soepen, stoofschotels & tajines 
Vlees & vis
Salades & Groenten
Desserts & zoetigheden

Wraps met kip & ras el hanout
Achterin het boek is ook een overzichtelijk register te vinden. Het leuke aan dit boek is dat zowel de Nederlandse naam als de Turkse, Perzische of Arabische naam van het gerecht er ook bij staat. Onder de naam van het gerecht verteld Sabrina wat achtergrond informatie over het gerecht. Ze verteld over waar het vandaan komt, wat belangrijke ingrediënten zijn, wat lekker combineert of over een herinnering uit haar jeugd. Aan de linkerkant van de bladzijde staan de ingrediënten en aan de rechterkant van de bladzijde de uitleg om het recept te maken. Sabrina wil laten zien dat de gerechten makkelijk te maken zijn, dit is ook te zien in haar uitleg. Haar uitleg is vaak kort en duidelijk, hierdoor blijf je vaak op dezelfde bladzijde tijdens het koken. Bij sommige gerechten heeft ze nog een extra tip of variatie bij het gerecht geplaatst. De layout van het boek ziet er rustig en overzichtelijk uit. Bij ieder recept is ook mooi beeldmateriaal toegevoegd. Ik persoonlijk houd enorm van kookboeken met veel foto’s. 



Recepten uitproberen
In dit kookboek heb ik verschillende gerechten gemaakt waaronder:

Cacik / Yoghut met komkommer, knoflook & dille
Kuku Sabzi / Perzische kruidenfrittata
Bulgur Pilavi / Bulgur met tomaten
Wraps met kip & ras el hanout (vegetarische versie gemaakt)
Gavurdagi salatasi / Tomatensalade met granaatappelmelasse

Mijn ervaring met de gerechten hierboven is dat de meeste ingrediënten bij de supermarkt te verkrijgen zijn. Ik denk dat als je granaatappel melasse (siroop), ras el hanout en sumak in huis hebt van een Turkse winkel je al een heel eind op weg bent. Al zullen er vast nog wel wat ingrediënten in het boek staan die nodig zijn. De gerechten zijn snel te maken wat ik als beginner erg fijn vind. 

Cacik
Verhouding vlees, vegetarisch en vegan
Het boek is veelzijdig en de vleeseter hoeft zich geen zorgen te maken, ook de vegetariër heeft genoeg opties. Voor een vegan of plantaardige levensstijl biedt het boek ook een aantal recepten, maar zal de uitdaging er vooral in zitten om de gerechten als inspiratie te gebruiken en te veganizen. Als ik zo door het boek blader zie ik zeker recepten die zich daarvoor kunnen lenen. Zo ook met recepten die je vegetarisch kunt maken zoals ik deed met de wraps met kip & ras el hanout. Daarvoor gebruikte ik de kipstuckjes van de Vegetarische Slager. 

Conclusie
Ik houd van Midden-Oosterse cuisine en des te authentieker des te beter het eigenlijk voor mij is, tegelijkertijd vind ik een beetje experimenteel koken ook erg leuk. De authentieke gerechten en Midden-Oosters geïnspireerde gerechten maken daarin een leuke afwisseling. Doordat het kookboek weinig bijzondere ingrediënten (maar wel een aantal) gebruikt is dit een van de kookboeken die ik toch best vaak gebruik. Daar helpt de korte uitleg ook bij. Met 240 bladzijdes voor de prijs van €24,95 is dit kookboek een leuk binnenkijkje in deze veelzijdige keuken(s). 




Bulgur met tomaten


Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschillende cuisines: Levantijnse keuken

In mijn eerste blog heb ik jullie verteld over de verschillende keukens die er zijn in het Midden-Oosten. Ik heb jullie toen meegenomen in het Mediterraans gebied en vandaag  zal ik je meer gaan vertellen over het Levantijnse gebied waar ik het meest bekend mee ben. De Levant beslaat uit Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina, Cyprus en delen van Zuid-Turkije zoals Adana, Gaziantep (best place for baklava) en Antakya. Waar de Levantijnse keuken het meeste om bekend staat is de meze’s. Jullie kennen deze dips vast wel omdat ze ook in de supermarkt te vinden zijn. We hebben het dan over hummus, muhammara, baba ghanoush, labneh en de yoghurt dip. De salades die veel gegeten worden zijn fattoush en tabouleh. Naast deze heerlijke meze’s kent de keuken nog een hoop andere lekkere gerechten en vele ingrediënten die deze keukens zo veelzijdig maken. Syrische keuken Naast meze’s zijn er nog genoeg andere prachtige gerechten en ingrediënten. Het vlees dat gege...

Verschillende cuisines: Mediterraanse keuken

De Midden-Oosterse keuken, ook wel Arabische keuken in de volksmond kent een variatie aan prachtige smaken, geuren en kleuren. Maar wist je dat die Midden-Oosterse keukens zich óók wel onderscheiden van elkaar? Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo, maar een aantal ingrediënten zijn voor het ene land onmisbaar terwijl het andere land er niet mee werkt of heel weinig. Wat nu precies kenmerkend is voor dat ene land en de gerechten die het maakt, daarin neem ik je mee in deze 4-delige blog. Om te beginnen is het goed om te weten dat er Mediterraanse, Levantijnse, Midden-Oosterse en Arabische cuisines zijn. Deze keukens bevatten een aantal landen met vergelijkbare eetgewoonten. Daardoor kan het dus voorkomen dat er landen zijn met zo goed als dezelfde eetgewoonten en gebruik van ingrediënten. De Mediterraanse keuken bestrijkt het onderstaande gebied met de landen Egypte (niet op de foto), Marokko, Algerije, Tunesië, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland. Zij ...

Verschillende cuisines: Arabische keuken

Verleden keer heb ik je meegenomen in de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken meegenomen. Hierin heb ik jullie meegenomen met de verschillende smaken die de keukens delen óf niet delen. Een andere keuken waar weleens over gesproken wordt is de Arabische keuken. Wat waar onder valt is soms verwarrend en ook niet het belangrijkst, omdat de liefde voor deze gerechten duidelijk gedeeld wordt. De Arabische keuken is namelijk een variatie aan regionale gerechten die afkomstig zijn uit het Maghreb gebied, de Vruchtbare Sikkel en het Arabisch Schiereiland.  Maghreb Vanuit het Arabisch vertaald betekend ‘’Maghreb’’ Marrokkaans en verwijsd ‘’Al-maghrib’’ naar Marokko. Vaak worden de landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië hier onder gerekend. Als we kijken naar de landen zien we dat er drie landen tussen zitten die eerder voorbij kwamen in de Mediterraanse keuken. De Vruchtbare Sikkel Onder de Vruchtbare Sikkel vind je de landen die meer de Levantijnse keuken aan...