
Mijn eerste indruk als ik de cover van het boek bekijk bevestigd voor mij dat de Perzen een liefde hebben voor rozenblaadjes. De binnenzijde van de kaft laat ook een geliefd ingredient zien, de granaatappel.
De inhoudsopgave is verdeeld de koppen:
Mezze & gerechten om te delen
Brood & granen
Soepen, stoofschotels & tajines
Vlees & vis
Salades & Groenten
Desserts & zoetigheden
![]() |
Wraps met kip & ras el hanout |
Achterin het boek is ook een overzichtelijk register te vinden. Het leuke aan dit boek is dat zowel de Nederlandse naam als de Turkse, Perzische of Arabische naam van het gerecht er ook bij staat. Onder de naam van het gerecht verteld Sabrina wat achtergrond informatie over het gerecht. Ze verteld over waar het vandaan komt, wat belangrijke ingrediënten zijn, wat lekker combineert of over een herinnering uit haar jeugd. Aan de linkerkant van de bladzijde staan de ingrediënten en aan de rechterkant van de bladzijde de uitleg om het recept te maken. Sabrina wil laten zien dat de gerechten makkelijk te maken zijn, dit is ook te zien in haar uitleg. Haar uitleg is vaak kort en duidelijk, hierdoor blijf je vaak op dezelfde bladzijde tijdens het koken. Bij sommige gerechten heeft ze nog een extra tip of variatie bij het gerecht geplaatst. De layout van het boek ziet er rustig en overzichtelijk uit. Bij ieder recept is ook mooi beeldmateriaal toegevoegd. Ik persoonlijk houd enorm van kookboeken met veel foto’s.
In dit kookboek heb ik verschillende gerechten gemaakt waaronder:
Cacik / Yoghut met komkommer, knoflook & dille
Kuku Sabzi / Perzische kruidenfrittata
Bulgur Pilavi / Bulgur met tomaten
Wraps met kip & ras el hanout (vegetarische versie gemaakt)
Gavurdagi salatasi / Tomatensalade met granaatappelmelasse
Mijn ervaring met de gerechten hierboven is dat de meeste ingrediënten bij de supermarkt te verkrijgen zijn. Ik denk dat als je granaatappel melasse (siroop), ras el hanout en sumak in huis hebt van een Turkse winkel je al een heel eind op weg bent. Al zullen er vast nog wel wat ingrediënten in het boek staan die nodig zijn. De gerechten zijn snel te maken wat ik als beginner erg fijn vind.
![]() |
Cacik |
Het boek is veelzijdig en de vleeseter hoeft zich geen zorgen te maken, ook de vegetariër heeft genoeg opties. Voor een vegan of plantaardige levensstijl biedt het boek ook een aantal recepten, maar zal de uitdaging er vooral in zitten om de gerechten als inspiratie te gebruiken en te veganizen. Als ik zo door het boek blader zie ik zeker recepten die zich daarvoor kunnen lenen. Zo ook met recepten die je vegetarisch kunt maken zoals ik deed met de wraps met kip & ras el hanout. Daarvoor gebruikte ik de kipstuckjes van de Vegetarische Slager.
Ik houd van Midden-Oosterse cuisine en des te authentieker des te beter het eigenlijk voor mij is, tegelijkertijd vind ik een beetje experimenteel koken ook erg leuk. De authentieke gerechten en Midden-Oosters geïnspireerde gerechten maken daarin een leuke afwisseling. Doordat het kookboek weinig bijzondere ingrediënten (maar wel een aantal) gebruikt is dit een van de kookboeken die ik toch best vaak gebruik. Daar helpt de korte uitleg ook bij. Met 240 bladzijdes voor de prijs van €24,95 is dit kookboek een leuk binnenkijkje in deze veelzijdige keuken(s).
![]() |
Bulgur met tomaten |
Reacties
Een reactie posten