Doorgaan naar hoofdcontent

Verschillende cuisines: Levantijnse keuken


In mijn eerste blog heb ik jullie verteld over de verschillende keukens die er zijn in het Midden-Oosten. Ik heb jullie toen meegenomen in het Mediterraans gebied en vandaag zal ik je meer gaan vertellen over het Levantijnse gebied waar ik het meest bekend mee ben. De Levant beslaat uit Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina, Cyprus en delen van Zuid-Turkije zoals Adana, Gaziantep (best place for baklava) en Antakya.

Waar de Levantijnse keuken het meeste om bekend staat is de meze’s. Jullie kennen deze dips vast wel omdat ze ook in de supermarkt te vinden zijn. We hebben het dan over hummus, muhammara, baba ghanoush, labneh en de yoghurt dip. De salades die veel gegeten worden zijn fattoush en tabouleh. Naast deze heerlijke meze’s kent de keuken nog een hoop andere lekkere gerechten en vele ingrediënten die deze keukens zo veelzijdig maken.

Syrische keuken
Naast meze’s zijn er nog genoeg andere prachtige gerechten en ingrediënten. Het vlees dat gegeten wordt is veelal schaaps of lamsvlees. Een geliefd graan in de Syrische keuken is toch wel bulgur want hier maken ze heerlijke kibbeh, gevulde deegbolletjes die gefrituurd worden. Het vullen van courgette, aubergine en druivenbladeren mag ook niet ontbreken, net als falafel. Veelgebruikte ingrediënten in deze keuken zijn sesamzaad, rijst (met vermecelli), peulvruchten, kool, bloemkool, komkommer en tomaten. Voor de smaakmakers wordt citroensap, munt en honing gebruikt. Wat mijn Syrische vrienden en ik ook veel gebruiken zijn tahini/techina dit is een sesampasta, platbrood, granaatappelmelasse, sumac en tamarind.

Jordaanse keuken
Het maken van eten is een belangrijk onderdeel in Jordanië en omringende landen omdat het laat zien hoe gastvrij en vrijgevig je bent. Er wordt veel gekookt met verse kruiden, knoflook, uien, tomatensaus en citroen om het gerecht een perfecte smaak te geven. Jameed is een uniek onderdeel van de Jordaanse keuken en is een gedroogde yoghurt. Voor een bekend vleesgerecht kun je zarb kiezen wat gemaakt wordt in een oven die ‘’taboon’’ genoemd wordt en een delicatesse is in Zuid-Jordanië. De meze’s en kibbeh zijn hier ook te vinden. De veelgebruikte ingrediënten van de Jordaanse en Syrische keuken zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Zo ook de gerechten, deze zullen veel op elkaar lijken, met hier en daar een geheim ingrediënt om het per regio toch net even iets lekkerder te laten smaken. Voor drankjes zijn Turkse thee en Arabische koffie veel genuttigde dranken.

Libanese keuken
In Libanon worden drankjes vaak vergezeld met eten. De meze’s zijn hetzelfde als die ik eerder benoemde, maar kunnen ook ingemaakte groenten en brood zijn. Een nationale drank is Arak een naar anijs smakende likeur die vaak geserveerd wordt met een traditioneel gerecht. Naast de meze's heeft men ook tabouleh en fattoush. Al kent de Libanese keuken ook hun eigen gerechten en variaties. Ackawi is bijvoorbeeld een witte kaas die gezout of ongezout kan zijn die vaak in Manaeesh gebruikt wordt op de Libanese manier. Al is het wel zo dat in deze keuken ook weer veer dezelfde gerechten en desserts gedeelt worden met de omringende landen. Buiten eten produceert Libanon ook een flink aantal verschillende soorten wijnen. 

Mijn kookboeken waaronder: TLV (Israëlisch), 
Malakeh's boek (Syrisch), Comptoir Libanais (Libanees) 
en Feast met allerlei recepten van Islamitische landen. 

Israëlische keuken
De Israëlische keuken heeft invloeden van de Joodse, Midden-Oosterse en Mediterraanse keuken. Het is een van de complexere keukens die vele ontwikkelingen heeft doorstaan in de loop der jaren door verschillende cultuur-religieuze groepen. Een aantal bekende gerechten zijn falafel hummus, msabbha, shakshouka, couscous en za’atar. De keuken kent ook Joodse tradities en eetgewoonten waarbij koosjer eten en het serveren van specifieke gerechten op feestdagen belangrijk zijn. In de geschiedenis en tot op heden staan olijven, vijgen, dadels, granaatappels, tarwe, gerst en druiven nog steeds centraal, onder de streetfoods is falafel geliefd. Tijdens lunch en diner wordt de maaltijd vergezeld met een salade, hummus en Franse frietjes geserveerd in een pita, ook wel bekend als hummuschipsalat. Een typisch Israëlisch gerecht is Sabich, verder kent de keuken vele gelijkenissen met eerder genoemde landen in gerechten en ingrediënten.

Palestijnse keuken
Een keuken die varieert per regio en afhankelijk is van het klimaat en de omgeving. Rijst en variaties in kibbeh komen veel voor in Galilea streek. In het gebied bij de Westelijke Jordaanoever kent men stevigere maaltijden met taboon brood, rijst, linzen, vlees, vis of zeevruchten. De Gaza Strook kent een variatie op de Levantijnse keuken waar veel zeevruchten en kruiden in worden gebruikt. Een alledaagse maaltijd voor het avondeten kent gestoofd vlees met (vermicelli) rijst en groenten. In vergelijking met andere Midden-Oosterse landen eten de Palestijnen hun soep zonder yoghurt of dergelijke ingrediënten. De Palestijnse toetjes zijn vaak gevuld met een zoete kaas, dadels, diverse noten zoals amandelen, walnoten en pistache. Waar koffie een dagelijkse drank is, zal carob, tamarind en abrikozensap ook veel gedronken worden met name tijdens Ramadan.

Cypriotische keuken
De veelzijdigheid van de Cypriotische keuken is beinvloed door de Byzantijnse, Franse, Italiaanse, Catalaanse, Ottomaanse en Midden-Oosterse keuken. Diverse groenten en fruit worden gebruikt, peulvruchten en noten. De meest gebruikte kruiden en specerijen zijn peper, peterselie, rucola, selderij, verse koriander, tijm, munt en oregano. Komijn en koriander zaad vormen de belangrijkste kookaroma’s. Het vlees dat gegeten wordt is kip, lam, geiten en varkensvlees daarnaast worden ook verschillende vissoorten en zeevruchten gegeten. De Cypriotische keuken kent bij de meze’s en toetjes ook bekenden zoals hummus en baklava, al zijn er ook veel andere gerechten afkomstig van de verschillende invloeden. Een beschermde lekkernij is Cyprus delights ook wel loukoumia genoem. Loukoumia is gemaakt van zetmeel en suiker op smaakgebracht door citroen, rozenwater, mastiek, met eventueel gehakte dadels en diverse noten in een gebonden gelei. Genuttigde dranken zijn ayran, rozensiroop met water of melk.

Prachtige smaken en gerechten, maar dit is nog niet alles. In mijn derde blog hebben we nog meer heerlijke keuken om naar uit te kijken. See you soon!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschillende cuisines: Mediterraanse keuken

De Midden-Oosterse keuken, ook wel Arabische keuken in de volksmond kent een variatie aan prachtige smaken, geuren en kleuren. Maar wist je dat die Midden-Oosterse keukens zich óók wel onderscheiden van elkaar? Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo, maar een aantal ingrediënten zijn voor het ene land onmisbaar terwijl het andere land er niet mee werkt of heel weinig. Wat nu precies kenmerkend is voor dat ene land en de gerechten die het maakt, daarin neem ik je mee in deze 4-delige blog. Om te beginnen is het goed om te weten dat er Mediterraanse, Levantijnse, Midden-Oosterse en Arabische cuisines zijn. Deze keukens bevatten een aantal landen met vergelijkbare eetgewoonten. Daardoor kan het dus voorkomen dat er landen zijn met zo goed als dezelfde eetgewoonten en gebruik van ingrediënten. De Mediterraanse keuken bestrijkt het onderstaande gebied met de landen Egypte (niet op de foto), Marokko, Algerije, Tunesië, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland. Zij ...

Verschillende cuisines: Arabische keuken

Verleden keer heb ik je meegenomen in de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken meegenomen. Hierin heb ik jullie meegenomen met de verschillende smaken die de keukens delen óf niet delen. Een andere keuken waar weleens over gesproken wordt is de Arabische keuken. Wat waar onder valt is soms verwarrend en ook niet het belangrijkst, omdat de liefde voor deze gerechten duidelijk gedeeld wordt. De Arabische keuken is namelijk een variatie aan regionale gerechten die afkomstig zijn uit het Maghreb gebied, de Vruchtbare Sikkel en het Arabisch Schiereiland.  Maghreb Vanuit het Arabisch vertaald betekend ‘’Maghreb’’ Marrokkaans en verwijsd ‘’Al-maghrib’’ naar Marokko. Vaak worden de landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië hier onder gerekend. Als we kijken naar de landen zien we dat er drie landen tussen zitten die eerder voorbij kwamen in de Mediterraanse keuken. De Vruchtbare Sikkel Onder de Vruchtbare Sikkel vind je de landen die meer de Levantijnse keuken aan...