In mijn eerste blog heb ik jullie verteld over de verschillende keukens die er zijn in het Midden-Oosten. Ik heb jullie toen meegenomen in het Mediterraans gebied en vandaag zal ik je meer gaan vertellen over
het Levantijnse gebied waar ik het meest bekend mee ben.
De Levant beslaat uit Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Syrië,
Palestina, Cyprus en delen van Zuid-Turkije zoals Adana, Gaziantep (best place for baklava) en
Antakya.
Waar
de Levantijnse keuken het meeste om bekend staat is de meze’s.
Jullie kennen deze dips vast wel omdat ze ook in de supermarkt te
vinden zijn. We hebben het dan over hummus, muhammara, baba ghanoush,
labneh en de yoghurt dip. De salades die veel gegeten worden zijn
fattoush en tabouleh. Naast deze heerlijke meze’s kent de keuken
nog een hoop andere lekkere gerechten en vele ingrediënten die deze
keukens zo veelzijdig maken.
Syrische keuken
Naast meze’s zijn er nog genoeg andere prachtige gerechten en ingrediënten. Het vlees dat gegeten wordt is veelal schaaps of lamsvlees. Een geliefd graan in de Syrische keuken is toch wel bulgur want hier maken ze heerlijke kibbeh, gevulde deegbolletjes die gefrituurd worden. Het vullen van courgette, aubergine en druivenbladeren mag ook niet ontbreken, net als falafel. Veelgebruikte ingrediënten in deze keuken zijn sesamzaad, rijst (met vermecelli), peulvruchten, kool, bloemkool, komkommer en tomaten. Voor de smaakmakers wordt citroensap, munt en honing gebruikt. Wat mijn Syrische vrienden en ik ook veel gebruiken zijn tahini/techina dit is een sesampasta, platbrood, granaatappelmelasse, sumac en tamarind.
Jordaanse
keuken
Het maken van eten is een belangrijk
onderdeel in Jordanië en omringende landen omdat het laat zien hoe
gastvrij en vrijgevig je bent. Er wordt veel gekookt met verse
kruiden, knoflook, uien, tomatensaus en citroen om het gerecht een
perfecte smaak te geven. Jameed is een uniek onderdeel van de
Jordaanse keuken en is een gedroogde yoghurt. Voor een bekend
vleesgerecht kun je zarb kiezen wat gemaakt wordt in een oven die
‘’taboon’’ genoemd wordt en een delicatesse is in Zuid-Jordanië. De meze’s en kibbeh zijn hier ook te vinden. De veelgebruikte ingrediënten van de
Jordaanse en Syrische keuken zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Zo ook
de gerechten, deze zullen veel op elkaar lijken, met hier en daar een
geheim ingrediënt om het per regio toch net even iets lekkerder te
laten smaken. Voor drankjes zijn Turkse thee en Arabische koffie veel
genuttigde dranken.
Libanese
keuken
In Libanon worden drankjes vaak
vergezeld met eten. De meze’s zijn hetzelfde als die ik eerder benoemde, maar kunnen ook ingemaakte groenten en
brood zijn. Een nationale drank is Arak een naar anijs smakende likeur die vaak geserveerd
wordt met een traditioneel gerecht. Naast de meze's heeft men ook tabouleh en
fattoush. Al kent de Libanese keuken ook hun eigen gerechten en
variaties. Ackawi is bijvoorbeeld een witte kaas die gezout of ongezout kan zijn
die vaak in Manaeesh gebruikt wordt op de Libanese manier. Al is het wel zo dat in deze keuken ook weer veer dezelfde gerechten en desserts gedeelt worden met de omringende
landen. Buiten eten produceert Libanon ook een flink aantal verschillende soorten wijnen.
![]() |
Mijn kookboeken waaronder: TLV (Israëlisch),
Malakeh's boek (Syrisch), Comptoir Libanais (Libanees)
en Feast met allerlei recepten van Islamitische landen.
|
Israëlische
keuken
De Israëlische keuken heeft invloeden van de Joodse, Midden-Oosterse en
Mediterraanse keuken. Het is een van de complexere keukens die vele
ontwikkelingen heeft doorstaan in de loop der jaren door verschillende
cultuur-religieuze groepen. Een aantal bekende gerechten zijn falafel
hummus, msabbha, shakshouka, couscous en za’atar. De keuken kent
ook Joodse tradities en eetgewoonten waarbij koosjer eten en het
serveren van specifieke gerechten op feestdagen belangrijk zijn. In
de geschiedenis en tot op heden staan olijven, vijgen, dadels,
granaatappels, tarwe, gerst en druiven nog steeds centraal, onder de
streetfoods is falafel geliefd. Tijdens lunch en diner wordt de
maaltijd vergezeld met een salade, hummus en Franse frietjes
geserveerd in een pita, ook wel bekend als hummuschipsalat. Een
typisch Israëlisch gerecht is Sabich, verder kent de keuken vele
gelijkenissen met eerder genoemde landen in gerechten en
ingrediënten.
Palestijnse
keuken
Een keuken die varieert per regio en
afhankelijk is van het klimaat en de omgeving. Rijst en variaties in
kibbeh komen veel voor in Galilea streek. In het gebied bij de
Westelijke Jordaanoever kent men stevigere maaltijden met taboon
brood, rijst, linzen, vlees, vis of zeevruchten. De Gaza Strook kent
een variatie op de Levantijnse keuken waar veel zeevruchten en
kruiden in worden gebruikt. Een alledaagse maaltijd voor het
avondeten kent gestoofd vlees met (vermicelli) rijst en groenten. In
vergelijking met andere Midden-Oosterse landen eten de Palestijnen
hun soep zonder yoghurt of dergelijke ingrediënten. De Palestijnse
toetjes zijn vaak gevuld met een zoete kaas, dadels, diverse noten
zoals amandelen, walnoten en pistache. Waar koffie een dagelijkse
drank is, zal carob, tamarind en abrikozensap ook veel gedronken worden met name tijdens Ramadan.
Cypriotische
keuken
De veelzijdigheid van de Cypriotische
keuken is beinvloed door de Byzantijnse, Franse, Italiaanse,
Catalaanse, Ottomaanse en Midden-Oosterse keuken. Diverse groenten en
fruit worden gebruikt, peulvruchten en noten. De meest gebruikte
kruiden en specerijen zijn peper, peterselie, rucola, selderij, verse
koriander, tijm, munt en oregano. Komijn en koriander zaad vormen de
belangrijkste kookaroma’s. Het vlees dat gegeten wordt is kip, lam,
geiten en varkensvlees daarnaast worden ook verschillende vissoorten
en zeevruchten gegeten. De Cypriotische keuken kent bij de meze’s
en toetjes ook bekenden zoals hummus en baklava, al zijn er ook veel
andere gerechten afkomstig van de verschillende invloeden. Een
beschermde lekkernij is Cyprus delights ook wel loukoumia genoem.
Loukoumia is gemaakt van zetmeel en suiker op smaakgebracht door
citroen, rozenwater, mastiek, met eventueel gehakte dadels en diverse
noten in een gebonden gelei. Genuttigde dranken zijn ayran,
rozensiroop met water of melk.
Prachtige smaken en gerechten, maar dit is nog niet alles. In mijn derde blog hebben we nog meer heerlijke keuken om naar uit te kijken. See you soon!
Prachtige smaken en gerechten, maar dit is nog niet alles. In mijn derde blog hebben we nog meer heerlijke keuken om naar uit te kijken. See you soon!
Reacties
Een reactie posten