Verleden keer heb ik je meegenomen in
de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken meegenomen. Hierin heb ik
jullie meegenomen met de verschillende smaken die de keukens delen óf
niet delen. Een andere keuken waar weleens over gesproken wordt is de
Arabische keuken. Wat waar onder valt is soms verwarrend en ook niet het belangrijkst, omdat de liefde voor deze gerechten duidelijk gedeeld wordt. De Arabische keuken is
namelijk een variatie aan regionale gerechten die afkomstig zijn uit
het Maghreb gebied, de Vruchtbare Sikkel en het Arabisch
Schiereiland.
Maghreb
Vanuit
het Arabisch vertaald betekend ‘’Maghreb’’ Marrokkaans en
verwijsd ‘’Al-maghrib’’ naar Marokko. Vaak worden de landen
Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië hier onder
gerekend. Als we kijken naar de landen zien we dat er drie landen
tussen zitten die eerder voorbij kwamen in de Mediterraanse keuken.
De
Vruchtbare Sikkel
Onder de Vruchtbare Sikkel vind je de
landen die meer de Levantijnse keuken aanhouden. Ik heb het dan over
Irak, Israël, Palestina, Syrië, Libanon, Egypte en Jordanië. Het
Zuid-Oosten van Turkije, de Westerse grens van Iran en Cyprus vallen
hier soms ook onder.
Arabisch
Schiereiland
Het
Arabisch Schiereiland is gelegen in Azie en ten oosten van Afrika en
kent de volgende landen op dit eiland Saoedi-Arabië, Jemen, Oman,
Qatar, Koeweit, en de Verenigde Arabische Emiraten. Aan de Noordrand
liggen Jordanië en Irak die ook nog een deel bezitten op het
Schiereiland. Het Arabisch Schiereiland is een combinatie van de
Levantijnse keuken en Jemenitische keuken. In Hejaz, Saudi Arabië is
Ruz al Buhkari een populair reisgerecht met pittige tomaten saus,
gekruide kip en een salade. Een ander bekend gerecht is kabsa, in onderstaande video kun je zien hoe kabsa tradtioneel gemaakt wordt.
De
Arabische keuken
De
cultuur in deze keuken(s) staat centraal om gastvrij en vrijgevig te
zijn en speelt een belangrijke rol in het leven van een gezin. De
Arabische keuken is eigenlijk een grote verzameling waarvan we al wat
landen kennen, het Arabisch Schiereiland is nog wat onbekend. Als we
kijken naar wat de Arabische keuken te bieden heeft zien we duidelijk
overeenkomsten.
De
keuken gebruikt veel lams en kippenvlees al worden rund en
geit ook gebruikt. Bij aan de kust gelegen plaatsen eet men ook vis.
Voor melkproducten gebruikt men veel yoghurt, karnemelk, witte
kaas, boter en room. Als we kijken naar de kruiden dan zien we
dat dit verschilt per regio. Een aantal kruiden zijn sesam, saffraan,
zwarte peper, kurkuma, knoflook, komijn, kaneel, peterselie,
koriander en sumac. Bekende kruidenmixen zijn baharat, Ras el
hanout, Za’atar en Harissa.
Bij
hoofdgerechten eet men veelal rijst, bulgur, griesmeel en tarwe voor
diverse broodsoorten. Peulvruchten zoals linzen, fava bonen,
kikkererwten en andere soorten spelen een grote rol in de keuken.
Voor groentes moet men denken aan wortelen, aubergine, courgette,
artisjok, okra, uien, olijven en aardappelen. In mijn Israëlische
kookboek kwam ik ooit een stukje tekst tegen dat zij dat vrouwen vaak
enorm veel variaties kennen met aubergines.
Geliefde
fruitsoorten zijn granaatappels, dadels, vijgen, sinaasappels,
citroenen, verschillende meloenen, druiven, perziken en abrikozen.
Amandelnoten, pinda’s, pistachenoten en walnoten worden veel
gebruikt in gerechten, snacks maar ook desserts. Voor baklava worden bijvoorbeeld veel walnoten of pistachnoten gebruikt.
Koffie
of thee ceremonie
Koffie en thee wordt veel gedronken waar en hoe de ceremonie precies gehouden wordt verscilt per regio. Waar de ene tafel
verschillende fruitsoorten en noten serveert kan de andere tafel
vooral broodachtige snacks of mezzes serveren.
Reacties
Een reactie posten