Doorgaan naar hoofdcontent

Verschillende cuisines: Arabische keuken

Verleden keer heb ik je meegenomen in de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken meegenomen. Hierin heb ik jullie meegenomen met de verschillende smaken die de keukens delen óf niet delen. Een andere keuken waar weleens over gesproken wordt is de Arabische keuken. Wat waar onder valt is soms verwarrend en ook niet het belangrijkst, omdat de liefde voor deze gerechten duidelijk gedeeld wordt. De Arabische keuken is namelijk een variatie aan regionale gerechten die afkomstig zijn uit het Maghreb gebied, de Vruchtbare Sikkel en het Arabisch Schiereiland. 

Maghreb
Vanuit het Arabisch vertaald betekend ‘’Maghreb’’ Marrokkaans en verwijsd ‘’Al-maghrib’’ naar Marokko. Vaak worden de landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië hier onder gerekend. Als we kijken naar de landen zien we dat er drie landen tussen zitten die eerder voorbij kwamen in de Mediterraanse keuken.

De Vruchtbare Sikkel
Onder de Vruchtbare Sikkel vind je de landen die meer de Levantijnse keuken aanhouden. Ik heb het dan over Irak, Israël, Palestina, Syrië, Libanon, Egypte en Jordanië. Het Zuid-Oosten van Turkije, de Westerse grens van Iran en Cyprus vallen hier soms ook onder.

Arabisch Schiereiland
Het Arabisch Schiereiland is gelegen in Azie en ten oosten van Afrika en kent de volgende landen op dit eiland Saoedi-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit, en de Verenigde Arabische Emiraten. Aan de Noordrand liggen Jordanië en Irak die ook nog een deel bezitten op het Schiereiland. Het Arabisch Schiereiland is een combinatie van de Levantijnse keuken en Jemenitische keuken. In Hejaz, Saudi Arabië is Ruz al Buhkari een populair reisgerecht met pittige tomaten saus, gekruide kip en een salade. Een ander bekend gerecht is kabsa, in onderstaande video kun je zien hoe kabsa tradtioneel gemaakt wordt.


De Arabische keuken
De cultuur in deze keuken(s) staat centraal om gastvrij en vrijgevig te zijn en speelt een belangrijke rol in het leven van een gezin. De Arabische keuken is eigenlijk een grote verzameling waarvan we al wat landen kennen, het Arabisch Schiereiland is nog wat onbekend. Als we kijken naar wat de Arabische keuken te bieden heeft zien we duidelijk overeenkomsten.

De keuken gebruikt veel lams en kippenvlees al worden rund en geit ook gebruikt. Bij aan de kust gelegen plaatsen eet men ook vis. Voor melkproducten gebruikt men veel yoghurt, karnemelk, witte kaas, boter en room. Als we kijken naar de kruiden dan zien we dat dit verschilt per regio. Een aantal kruiden zijn sesam, saffraan, zwarte peper, kurkuma, knoflook, komijn, kaneel, peterselie, koriander en sumac. Bekende kruidenmixen zijn baharat, Ras el hanout, Za’atar en Harissa.

Bij hoofdgerechten eet men veelal rijst, bulgur, griesmeel en tarwe voor diverse broodsoorten. Peulvruchten zoals linzen, fava bonen, kikkererwten en andere soorten spelen een grote rol in de keuken. Voor groentes moet men denken aan wortelen, aubergine, courgette, artisjok, okra, uien, olijven en aardappelen. In mijn Israëlische kookboek kwam ik ooit een stukje tekst tegen dat zij dat vrouwen vaak enorm veel variaties kennen met aubergines.

Geliefde fruitsoorten zijn granaatappels, dadels, vijgen, sinaasappels, citroenen, verschillende meloenen, druiven, perziken en abrikozen. Amandelnoten, pinda’s, pistachenoten en walnoten worden veel gebruikt in gerechten, snacks maar ook desserts. Voor baklava worden bijvoorbeeld veel walnoten of pistachnoten gebruikt.  

Koffie of thee ceremonie
Koffie en thee wordt veel gedronken waar en hoe de ceremonie precies gehouden wordt verscilt per regio. Waar de ene tafel verschillende fruitsoorten en noten serveert kan de andere tafel vooral broodachtige snacks of mezzes serveren. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verschillende cuisines: Levantijnse keuken

In mijn eerste blog heb ik jullie verteld over de verschillende keukens die er zijn in het Midden-Oosten. Ik heb jullie toen meegenomen in het Mediterraans gebied en vandaag  zal ik je meer gaan vertellen over het Levantijnse gebied waar ik het meest bekend mee ben. De Levant beslaat uit Israël, grotendeels Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina, Cyprus en delen van Zuid-Turkije zoals Adana, Gaziantep (best place for baklava) en Antakya. Waar de Levantijnse keuken het meeste om bekend staat is de meze’s. Jullie kennen deze dips vast wel omdat ze ook in de supermarkt te vinden zijn. We hebben het dan over hummus, muhammara, baba ghanoush, labneh en de yoghurt dip. De salades die veel gegeten worden zijn fattoush en tabouleh. Naast deze heerlijke meze’s kent de keuken nog een hoop andere lekkere gerechten en vele ingrediënten die deze keukens zo veelzijdig maken. Syrische keuken Naast meze’s zijn er nog genoeg andere prachtige gerechten en ingrediënten. Het vlees dat gege...

Verschillende cuisines: Mediterraanse keuken

De Midden-Oosterse keuken, ook wel Arabische keuken in de volksmond kent een variatie aan prachtige smaken, geuren en kleuren. Maar wist je dat die Midden-Oosterse keukens zich óók wel onderscheiden van elkaar? Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo, maar een aantal ingrediënten zijn voor het ene land onmisbaar terwijl het andere land er niet mee werkt of heel weinig. Wat nu precies kenmerkend is voor dat ene land en de gerechten die het maakt, daarin neem ik je mee in deze 4-delige blog. Om te beginnen is het goed om te weten dat er Mediterraanse, Levantijnse, Midden-Oosterse en Arabische cuisines zijn. Deze keukens bevatten een aantal landen met vergelijkbare eetgewoonten. Daardoor kan het dus voorkomen dat er landen zijn met zo goed als dezelfde eetgewoonten en gebruik van ingrediënten. De Mediterraanse keuken bestrijkt het onderstaande gebied met de landen Egypte (niet op de foto), Marokko, Algerije, Tunesië, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland. Zij ...