De
Midden-Oosterse keuken, ook wel Arabische keuken in de volksmond kent
een variatie aan prachtige smaken, geuren en kleuren. Maar wist je
dat die Midden-Oosterse keukens zich óók wel onderscheiden van
elkaar? Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo, maar een
aantal ingrediënten zijn voor het ene land onmisbaar terwijl het
andere land er niet mee werkt of heel weinig. Wat nu precies
kenmerkend is voor dat ene land en de gerechten die het maakt, daarin
neem ik je mee in deze 4-delige blog.
Om
te beginnen is het goed om te weten dat er Mediterraanse,
Levantijnse, Midden-Oosterse en Arabische cuisines zijn. Deze
keukens bevatten een aantal landen met vergelijkbare eetgewoonten.
Daardoor kan het dus voorkomen dat er landen zijn met zo goed als
dezelfde eetgewoonten en gebruik van ingrediënten.
De
Mediterraanse keuken bestrijkt het onderstaande gebied met de landen
Egypte (niet op de foto), Marokko, Algerije, Tunesië, Spanje,
Frankrijk, Italië, Griekenland. Zij liggen aan het Middellands
zeegebied. De belangrijkste ingrediënten in deze keuken zijn
olijven, tarwe en druiven. Als we er eens verder in duiken krijgen we
dus Marokko, Algerije en Tunesië die behoren tot Noord-West Afrika
ook wel het Maghreb gebied. De keukens die de tajine gebruiken waarin
het vlees malser dan mals wordt. Waar abrikozen en pruimen het
gerecht mooi aankleden en waar de perfect gestoomde couscous niet mag
klonteren.
Marokkaanse
keuken
Wat
niet weg te denken valt uit deze keukens zijn de basisingrediënten
zoals tarwe, olijven en druiven. Als we het hebben over de
karakteristieke smaakmakers zijn dit toch wel ingemaakte citroen,
argan olie, koudgeperste ongeraffineerde olijfolie en gedroogde
vruchten. Een aantal bekende gerechten van deze keuken zijn zaalouk,
kaan ek ghzal, halwa, chebakia. Groene thee met munt is een gewild
drankje waarbij de kwaliteit van thee als de schenktechniek net zo
belangrijk zijn. Mocht je nu trek hebben in echte streetfood dan zijn
bocadillo, msemen en harcha je beste vrienden.
Algerijnse
keuken
![]() |
Marokkaans kookboek Melk & Dadels |
Tunesische
keuken
De Tunesische keuken is sterk
beïnvloed door de Franse en Italiaanse keuken. Vergeleken met de
andere Noord Afrikaanse landen is het eten er behoorlijk pittig, wat
deze pittigheid geeft? Harissa! Zoals de andere landen in het
Mediterraans gebied zijn hier ook weer de hoofdingrediënten
olijfolie, kruiden, tomaten, zeevruchten/vis en vlees. Veel andere
gebruikte ingrediënten zijn, eieren en verschillende soorten
granen/pasta, (verse) kruiden en noten. Als smaakmakers worden
harissa, en verschillende bloemenwaters gebruikt. Couscous blijft hier ook weer een belangrijk
ingrediënt in combinatie met vlees en groenten. Als er gesproken
wordt over een Tunesische tajine wordt er niet een
Marrokkaanse/Algerijnse tajine mee bedoeld. Een Tunesische tajine is
een soort quiche zonder korst, gemaakt van geklopte eieren, kaas,
vlees en groenten. Een paar eerder genoemde gerechten zijn hier ook
te vinden zoals chakchouka, chorba, merquez, shakshouka, al is dit
slechts een klein deel.
Egyptische
keuken
Veelgebruikte ingrediënten zijn
peulvruchten, knoflook, uien, komijn en verschillende groenten en
fruit. De keuken heeft vergelijkbare gerechten met de
Oost-Mediterraanse keuken die zich kenmerkt door gevulde groenten of druivenbladeren, shoarma, kebab en kofta. Typisch Egyptische gerechten zijn gepureerde fava bonen, ook wel ful medames genoemd. Verder, kushari, molokhiya, bush okra (stoofgerecht) en pitabrood.
Van kaas hebben ze ook gegeten met hun domty, deze kaas stamt uit de 1e Dynastie van Egypte. Hun andere kazen zijn onderdeel van de pecorino romano en manchego kaassoorten. Qua vlees wordt er vaak konijnenvlees, gevogelte en orgaanvlees gegeten, echter is een groot deel ook vegetarisch. Babousa en kunafa zijn een aantal toetjes die hier genuttigd worden en natuurlijk ontbreekt baklava in het Mediterraanse gebied niet. Geliefde dranken zijn thee, koffie, aseer asab ebn tamr hindi.
Van kaas hebben ze ook gegeten met hun domty, deze kaas stamt uit de 1e Dynastie van Egypte. Hun andere kazen zijn onderdeel van de pecorino romano en manchego kaassoorten. Qua vlees wordt er vaak konijnenvlees, gevogelte en orgaanvlees gegeten, echter is een groot deel ook vegetarisch. Babousa en kunafa zijn een aantal toetjes die hier genuttigd worden en natuurlijk ontbreekt baklava in het Mediterraanse gebied niet. Geliefde dranken zijn thee, koffie, aseer asab ebn tamr hindi.
Natuurlijk is dit de Mediterraanse
keuken in een notendop, maar het maakt de verschillende keuken weer
iets inzichtelijker. Volgende keer neem ik je mee naar de Levantijnse
keuken. De keuken waar ik tot nu toe wel het meest bekend mee ben.
See you next time!
Reacties
Een reactie posten